Vektøkning, hvorfor?

Vektøkning, hvorfor?

Vektøkning regnes ofte som et negativt konsept, med mange som prøver å gå ned i vekt for å forbedre helsen og utseendet. Men for noen individer kan vektøkning faktisk være gunstig for deres generelle helse og velvære.

Undervektig

En grunn til at noen kanskje vil gå opp i vekt er hvis de er undervektige. Å være undervektig kan føre til en rekke helseproblemer, inkludert svekket immunforsvar, økt risiko for infeksjoner, underernæring og til og med infertilitet. Å gå opp i vekt kan bidra til å forbedre disse helseproblemene og kan også forbedre energinivået og den generelle livskvaliteten.

Bedre styrke

En annen grunn til at noen kanskje vil gå opp i vekt er hvis de er en idrettsutøver eller involvert i en fysisk krevende jobb. I disse tilfellene kan det å ha en høyere vekt være gunstig for ytelse og utholdenhet. Drøyer du med skade som idrettsutøver, er det en god ide å beholde de sunne kostvaner mens du ikke kan trene normalt, og så får du heller skeie ut på andre måter.

Spiseforstyrrelser

For personer med spiseforstyrrelser eller restriktive spisemønstre kan vektøkning også være et avgjørende skritt mot restitusjon. Restriktive spisemønstre og frykt for vektøkning kan være skadelig for fysisk og psykisk helse, og vektøkning kan bidra til å normalisere matvaner og forbedre det generelle velværet.

Sykdom

Det er også situasjoner der det kan være nødvendig å gå opp i vekt på grunn av en medisinsk tilstand eller bivirkninger. For eksempel kan personer med visse fordøyelsessykdommer eller kreft trenge å gå opp i vekt for å støtte kroppens helbredelses- og restitusjonsprosesser. På samme måte kan noen medisiner som antidepressiva eller antipsykotika forårsake vektøkning som en bivirkning, og i disse tilfellene kan det være nødvendig å overvåke vekten og gjøre justeringer av kosthold og treningsrutiner for å opprettholde den generelle helsen.

Helse i førersetet

Det er viktig å merke seg at vektøkning bør gjøres på en sunn og bærekraftig måte. Å fokusere på næringsrik mat og innlemme regelmessig trening kan bidra til å sikre at vektøkning kommer fra muskler og sunt fett i stedet for usunne kilder. Å jobbe med en trener eller registrert kostholdsekspert kan også være nyttig for å lage en personlig plan for sunn vektøkning.

Matvarer som er næringsrike og gode alternativer til deg som ønsker å gå opp i vekt er:

Melk

Melk er en svært god kilde til energi og næring også for voksne mennesker (hvis man tåler melk). I melk får du i deg en god blanding av fett, karbohydrat og protein.

Ris

Ris er en svært god og enkel kilde til karbohydrat og energi. Det er en matvare som er enkel å kombinere med grønnsaker og proteinkilder, og som det er lett å spise mye av.

Kjøtt

For alle som trener og ønsker å bygge muskler er kjøtt en god proteinkilde. Det anbefales ikke å spise for mye rødt kjøtt, men hvis man i en periode ønsker å gå opp i vekt og samtidig trener bra, kan man velge kjøtt med mer synlig fett.

Nøtter og nøttesmør

Nøtter er en fantastisk kilde til energi fordi de er veldig energitette, og det samme gjelder for nøttesmør. Nøtter inneholder også masse fiber, vitaminer, mineraler og protein.

Laks

Det anbefales å spise fisk to til tre ganger i uken, og minst 200 gram bør være fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell. I tillegg til å være god for vektøkning, er fet fisk også generelt god for helsa.

Tørket frukt

Tørket frukt er lett å spise, og er rik på kalorier og næringsstoffer som karbohydrat, vitaminer, mineraler og fiber. Og så er de lette å pakke i veska, som snacks på farten.

Avokado

En smakfull frukt som inneholder mye sunt fett, og som derfor også inneholder mye energi. Den er også rik på vitaminer og mineraler.

Kornblanding

Velg kornblandinger med hele korn fremfor de som er bearbeidet og inneholder mye sukker. Du kan enten velge kornblandinger som inneholder nøtter og tørket frukt, eller tilsette selv. Kornblanding inneholder masse karbohydrat og godt med kalorier, fiber og antioksidanter.

Egg

Egg inneholder massevis av vitaminer, sunt fett, protein og andre næringsstoffer. De fleste av de gode stoffene finner du i eggeplommen.

Det usunne

Det bør alltid være plass til noen utskeielser i form av godteri og fast food hvis det er det du har lyst på, uansett om du skal opp, vedlikeholde eller ned i vekt. Så lenge basen i kostholdet ditt består av næringsrike og sunne råvarer er det helt fint å spise litt usunt av og til.