Lær deg å jobbe mot langsiktige mål

Det er mange ting i livet som krever at vi kan fokusere på og jobbe mot et langsiktig mål. Her skal vi se litt nærmere på hva slags mål dette kan være, og hvordan du kan lære deg å jobbe mot mål som kanskje ikke føles givende her og nå, men som vil gagne deg i fremtiden – enten fjern eller nær. Det skal vi undersøke nå. 

Fitness som det ultimate mål

Når det kommer til fitness og trening, er det å tenke langsiktig helt essensielt. Det er nemlig noe vi må ofre akkurat nå for å kunne få glede av det i fremtiden. Å kunne forstå og forsone seg med dette konseptet, er helt avgjørende for at man skal kunne nå målene sine.

Det er nemlig sånn at vi mennesker ikke er spesielt godt egnet til å fokusere på og jobbe mot langsiktige mål fra naturens side. Vi vil helst gjøre ting som føles bra akkurat her og nå. Dette er takket være evolusjonen, og man kaller det ‘instant gratification’. Derfor blir vi nødt til å jobbe litt med oss selv, hvis vi skal nedbryte dette instinktet og komme ut av mønsteret hvor det er vanskelig å nå mål som ligger litt ute i fremtiden.

Noen mennesker er mye bedre til å tenke langsiktig og fokusere på langsiktige mål enn andre, men dette er noe man kan lære seg over tid. Dette er en egenskap som det er veldig smart å ha med seg i mange andre aspekter av livet også. Det skal vi se på noen eksempler på.

Lær å spare penger

Et av de områdene som krever at man tar de langsiktige perspektivbrillene på, er sparing. Det er nemlig vanskelig å spare, når det er ting vi har lyst til å realisere med de samme pengene her og nå. Sparing handler om å ofre noe for fremtiden. Når det kommer til sparing så ofrer man penger man kunne brukt her og nå til senere. Det gjør man fordi det lønner seg, og fordi man kan realisere større mål på denne måten. Det er også veldig lurt å spare penger så man har til en regnværsdag, det vil si til uforutsette utgifter som kan velte hele månedsbudsjettet hvis du ikke har spart deg opp en buffer.

Langsiktig investering

Investering er en av de tingene, hvor det faktisk bokstavelig talt kan lønne seg å tenke i et langsiktig perspektiv. Det er fordi man kan vinne mye på å være tålmodig og vente lenge, hvis man velger en langsiktig investeringsstrategi. Denne investeringsstrategien omtales ofte som passiv investeringsstrategi, og det er fordi man gjør en investering som man så lar ligge og passe seg selv i mange år.

Det er altså ikke meningen at investeringen skal gi avkastning her og nå, men lenger ut i fremtiden. Når du lærer om investering for Nybegynnere, er tålmodighet en av de viktigste leksene du kan ta med deg. Dette er nemlig noe du kan bruke i andre aspekter av livet og få nytte av på flere måter