vekt

Hvordan gå opp i vekt med høy forbrenning

Er du en person som virkelig sliter med å komme deg opp i vekt, kan det være lurt å prøve å finne ut hvorfor du er undervektig.

Regn ut ditt kaloribehov
En kalori er en enhet av energi, når det forbrukes blir det enten brukt som drivstoff eller lagret som fett. Når man skal ned i vekt vil man ha kaloriunderskudd, noe som betyr at du forbrenner mer kalorier gjennom aktiviteter enn du inntar gjennom mat. For å gå opp i vekt så gjør du det motsatte: Innta mer kalorier enn du forbrenner.

1 kilo fett er 7700 kalorier. Det vil si for hver kilo du ønsker å legge på deg så må du innta 7700 kalorier + kroppens daglige forbruk. Bruk kalorikalkulator for å finne ut ditt daglige forbruk.

Loggfør matinntak
Den største feilen personer som ønsker å legge på seg gjør, er å tror de spiser mer enn hva de faktisk gjør. Bruk eksempelvis MyFitnessPal-appen for å loggføre ditt matinntak. Den har en strekkodefunksjon som gjør at du trenger kun å skanne maten du skal spise.

Spis mye karbohydrater
Du bør sørge for at en høy andel av kaloriinntaket ditt stammer fra karbohydrater. Grunnen til dette er at karbohydrater er mye mindre mettende enn eksempelvis proteiner. Derfor bør du sørge for å god dose karbohydrater til hvert måltid.

Drikk riktig veske
Det sies at vann er det sunneste og beste tørstedrikken, men i ditt tilfelle gjelder det ikke.
Vann tar bare opp plass og gir ikke næring. Fokuser heller på å drikke veske som gir mer tilbake enn hva vann gjør. Eksempelvis: Helmelk, juice eller brus.

Spis ofte
Du bør spise ofte da ditt metabolske (forbrenning) er så rask at kroppen trenger ofte påfyll av energi.
Sørg for å ha minst 4 hovedmåltider: frokost, lunsj, middag og kvelds. Men legg også inn mellommåltider som nøtter, yoghurt eller banan.

Spis riktig mat
Det er viktig å fokusere på energitett mat. Spise seg mett på mat som gir mindre enn 200kcal pr 100gram vil ikke hjelpe deg mye for å gå opp i vekt. Les hvilke mattyper du bør spise her.

Trening
Ren styrketrening er å foretrekke for å gå opp i vekt. Muskler veier mer enn fett og tar lengre tid for å forbrenne hvis du skulle komme i en periode med lite mat, eksempelvis influensa. Ellers bør du unngå kardiotrening som løping, svømming og sykling. Ta deg heller en kveld på sofaen da.

Kosttilskudd
Er du en person som virkelig sliter med å legge på deg, bør du vurdere kosttilskudd. Dette er noe av kosttilskuddene du kan se på: Kreatin som er tilskudd som binder mer vann til musklene, Vektøkningspulver også kalt gainer, som er nok det beste kosttilskuddet for å gå opp i vekt.
Les mer om kosttilskudd her.

Bruk tiden og ikke mist motivasjonen
Det er viktig å være klar over at du vil få motgang. Den ene uken går du ned i vekt, den andre uken når du ikke matinntak målene dine. Men det er viktig å tenke langsiktig. Følg rådene i minst 3 måneder før du gjør deg opp en vurdering om det funker eller ikke.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *